Sayfalar

9 Şubat 2017 Perşembe

Aşırı Meyve Tüketimi Zararları Nelerdir ?

Birbirinden güzel görünen,hoş kokulu rengarenk meyveleri bol tüketmek zararsız gibi görünse de  yüksek şeker içerikleri  ile aşırı tüketildiklerinde
tehlike oluşturabiliyorlar.

Ye ,ye bir şey olmaz,meyve cildi güzelleştiriyor 2 kilo mandalina yiyelim,aman canım ne olucak sende ben 1 kilo çileği tek başıma yerim..İşte büyük tehlike böyle başlıyor..





     Meyveler yüksek su içeriğine sahip olan besinlerdir.Ayrıca vitamin,mineral,lif ve flavinoid gibi yararlı içerikleri de barındırırlar.Tatlı bir meyvenin çoğu su ve şekerdir (meyve şekeri : fruktoz ).%90 oranına kadar ulaşan su içerikleri ile kilo verme konusunda yardımcı olabilirler çünkü su yenilen gıdaların şişmesini sağlayıp kişiye tokluk hissi yaratır.Fakat içeriğinde ki şeker nedeniyle önemli olan meyvelerin vücuda ne kadar alındığıdır.Aşırı tüketildiğinde kan şekerinizi bir anda yükseltir ve vücut kendi mekanizmasından dolayı fazla fruktozu glikoza çevirerek saklar,glikoz depoları dolu olduğu zaman sakladığı glikozu yağlara çevirmeye başlar ve vücutta depo eder.
     Bu da ‘KİLO ALMAMIZA’ neden olur.Ayrıca insülin direnci ve obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı ve yaşlanmayı hızlandırdığı unutulmamalıdır.



 Uzun vadede 'KARACİĞER YAĞLANMASI' görülebilir ;


Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri 'yağ depolama' durumuna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücreleri artık insüline uymamakta, yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ile geri dönüşümü de sekteye uğramaktadır.Bu da uzun vadede karaciğer yağlanmasına,kötü kolestrolün(LDL kolestrolü) yükselmesine neden olmaktadır.



Günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi idealdir;

Meyvelerin glisemik indeksleri birbirinden farklıdır.Peki glisemik indeks nedir? Glisemik indeks besinin tüketildikten sonra, kan şekeri seviyesini ne kadar çabuk arttıracağını belirten bir ölçümdür. Glisemik indeks ne kadar yüksek olursa  kan şekeri seviyesi o kadar hızlı yükselir.Farklı besinlerin  kan şekerine etkisi çok büyük farklılıklar göstermektedir. Örneğin : Muzun glisemik  indeksi yüksek iken,elmanın glisemik indeksi düşüktür.Bu yüzden meyvelerin hesaplanarak hazırlandığı porsiyon listeleri vardır.

1 Porsiyon Meyve Olarak Tüketebileceğimiz Besinler ve Miktarları :


Elma: 100 gr (1 orta boy)
Portakal: 100 gr (1 orta boy)
Mandalina: 135 gr (2 küçük boy)
Kayısı: 100 gr (3-4 adet)
Muz: 60 gr (1 küçük boy veya yarım)
İncir: 50 gr (1-2 adet)
Kiraz: 75 gr (12 adet)
Vişne: 80 g (14 adet)
Greyfurt: 100 gr (1 orta boy)
Üzüm: 90 gr (15 iri tane)
Kırmızı erik: 50 gr (2-3 adet)
Yeşil erik: 100 gr (10 adet)
Çilek: 100 gr (12 adet/1 çay bardağı)
Şeftali: 140 gr (1 orta boy)
Armut: 100 gr (1 orta boy)                                     Ayva: 100 gr (1/4 orta boy)
Nar: 75 gr (1/2 orta boy)
Kavun: 150 gr (1/8 orta boy kavun)
Karpuz: 200 gr (1/8 orta boy karpuz)
Kivi: 75 gr (1 adet)
Ananas: 75 gr
Kuru incir: 15 gr (2 adet)                         

Kuru kayısı: 20 gr (3 adet)
Kuru üzüm: 20 gr
Kuru erik: 25 gr
Portakal Suyu: 1 çay bardağı
Greyfurt Suyu: 1 çay bardağı
Nar Suyu: 1 çay bardağı
Vişne Suyu: 1 çay bardağı
Üzüm Suyu: ½ çay bardağı
Elma Suyu: 1 çay bardağı





‘Çoğu zarar, kararında yarar’ sözüyle hareket ettiğimizde günlük ideal porsiyonu tüketirsek meyvelerin bize mucize faydaları :



  •  İçeriklerinin büyük kısmı,tıpkı insan bedenindeki gibi su içermektedir.
  •  Kolesterol içermezler. 
  •  Hafızayı canlandırırlar.
  •  Meyve tüketimi kanser, obezite, kalp hastalıkları, kireçlenme, cilt  bozulması, divertikülozis gibi çeşitli hastalık risklerini azaltmaktadır.
  •  Mükemmel bir lif kaynağıdır.Özellikle :
-Ahududu: Hem kırmızı hem mavi-siyah renklerde olabilen ahududu tam bir besin yıldızıdır. Bir tabak ahududu yenmesi halinde üç günlük lif ihtiyacı karşılanmaktadır.
 
-Armut: Armut, hem besin içeriği hem de lif muhtevası açısından en zengin meyvelerden biridir.Kabuğu soyulmamış orta boyuttaki bir armut yaklaşık 5.5 gram lif içermektedir.

-Elma:Orta büyüklükte bir elmanın yaklaşık 4.4 gram kadar lif içerdiği göz önüne alındığında, diğer tüm yararlarının yanında iyi bir lif kaynağı olduğu bilinmektedir.

-Avokado : Kremsi bir yapıya sahip olan avokado muhteşem bir lif deposudur. Bir yemek kaşığı avokadoda yaklaşık 2 gram kadar, bütün bir avokadoda da ortalama 10 gram lif bulunmaktadır.

  •   Vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlayan bol miktarda antioksidanları içerirler.
  •   Vitamin ve mineral yönünden zengindirler.





Meyve tüketirken dikkat etmeniz gerekenler:


  • Meyveyi yoğurtla karıştırarak tüketirseniz daha az meyve yemiş olursunuz.
  • Çikolata sosuna batırılmış meyvelerden uzak durmalısınız.
  • Hazır meyve suları ve limonataları tüketmek yerine doğrudan taze meyveden kendiniz sıktığınız meyve sularını tercih edin ve çok az şeker ilave edin veya hiç şeker ilave etmeyin.
  • Kabuklarını soymadan yediğiniz meyveler vitamin açısından daha zengin olucaktır.
  • Meyvelerinizi mutlaka uygun koşullarda saklayın.




Hayatın tadı ‘ Sağlıklı ve Kararında Beslenme’
     Kendinize değer verin..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder