Sayfalar

25 Şubat 2017 Cumartesi

Sağlıklı Kilo Almanın Yolları Nelerdir?

Günümüzde aşırı kilo şikayetiyle birçok kişi zayıflama diyetlerine başvururken buna paralel olarak kilo almak isteyen kişilerin sayısıda azımsanmayacak derecede. Diyetle günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması durumunda zayıf olma hali ortaya çıkıyor. Bunun dışında zayıf olma nedenleri arasında; sindirim sistemi bozuklukları, metabolizmayı hızlı çalıştıran hipertiroid gibi hormonal hastalıklar, kilo alma korkusu, psikolojik bozukluklar ve buna bağlı iştah kesilmesi, yeme bozukluğu, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları, kullanılan ilaçlar, fazla fiziksel aktivite yapılması, kronik diyare gibi zayıflatan hastalıklar ve düzensiz yemek yemek ve uzun açlık gibi sebepler gösterilebilir.






Sağlıklı kilo alımı,kilo vermekten daha zordur:
‘Aman canım sende biz kiloları vermekten bahsediyoruz sende kilo alamıyorum diye yakınıyorsun,bol bol çikolata ye,cips ye ,poğaça,börek ye..’ böyle öğütleri mutlaka sizlerde etrafınızdan duymuşsunuzdur.Düşünülenin aksine zayıf bir bireyin kilo alması,kilolu bir bireyin kilo vermesinden daha zor olabilir.Mutlaka uzman destaği gereklidir.



  • Öğünlerinizi atlamayın,özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı uyandıktan 1 saat içerisinde mutlaka yapmaya özen gösterin.





  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyin,yanlış bir algı olarak karbonhidrat ağırlıklı beslenmek kilo yapar diye düşünebilirsiniz fakat sağlıksız kilo alımına sebep olur.Öğünlerinize karbonhidratın yanında sağlıklı yağlar ve proteinde ekleyin.Sağlıklı yağ olarak naturel sızma zeytinyağını tercih edebilirsiniz.Kırmızı et,beyaz et,balık,peynir ,yumurta,kaşar peyniri protein deposu olarak öğünlerinizde tüketebileceğiniz besinlerdir.






  • Sağlıksız yağlardan uzak durun.Cips,çikolata,patates kızartması gibi besinler ,fast food beslenme oldukça sağlıksız yağ içerir.Fazla yağlı beslenmek tokluk hissini arttıracağı için acıkmanızı engelleyecektir.



  • Ara öğünlerinizi ihmal etmemeye özen gösterin.Ara öğünlerde kalori değeri ve protein değeri yüksek besinler tercih edilmelidir .Özellikle fındık,badem,ceviz ,fıstık gibi kuruyemişler kalori içeriği yüksek olmakla beraber posa,vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir.




  • Gün içerisinde ara öğünlerden birinde sütlü tatlı olarakta tüketebilirsiniz. Sütlü tatlılar, protein ve kalsiyum alımınıza katkı sağlarken; aynı zamanda kilo almanız için ihtiyacınız olan enerji için iyi bir destekleyicidir. Besin değeri yüksek olan sütlü tatlılar, sağlıklı beslenerek kilo almanıza yardımcı olacaktır. Keyifle tüketeceğiniz sütlü tatlınızın üzerine de ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlardan ilave edebilirsiniz.



  • Yemeklerini pişirirken besin değerin arttırmanız kilo almanıza faydalı olucaktır. Örneğin; makarnalar peynirli, kıymalı olabilir, kek ve pastalar fındık, cevizli yapılabilir. Çorbalara kıyma, buğday, pirinç, patates, şehriye koyulabilir.Ayrıca baharatlar, bazı soslar ve salçalı yemekler iştah açar. Yemekleri pişirirken hipertansiyonu olmayan kişiler rahatlıkla kullanabilirler.



  • Tatlılar iştahı azaltmayacak miktarda tüketilmelidir. Çok fazla tatlı tüketimi ana yemeklerin alımının azalmasına ve iştahın kapanmasına sebep olabilir.


  • Yemekle beraber alınan içecek midenizin şişmesine ve hızlı doyuma neden olur. Su tüketimi bile yemekten sonraya bırakılmalıdır.


  • En önemlisi de tabi algınız ve psikolojiniz ' kilo alamıyorum,çok zayıfım kilo almak istiyorum düşünceleri' yerine' kilo alma yöntemlerini öğrendim ve kilo alma yoluna girdim' sinyallerini beyninize gönderin.




Unutmayın Siz İsterseniz Her Şeyi Başarabilirsiniz..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder