Beyaz ekmek ve Tam Buğday ekmeğin farkları nelerdir ?
Ekmeğin ham maddesi un, un da buğdaydan
yapılmaktadır.Bir buğday taneciği üç kısımdan
oluşur:
Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur.
Buğdayın ağırlık olarak %15’ini oluşturur. Özellikle lif bakımından zengindir.
Endosperm: Buğdayın %82.5’luk kısmını
oluşturur.Karbonhidratlar (özellikle nişasta) bakımından zengindir.
Rüşeym: Buğdayın çekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %2.5’unu rüşeym
oluşturur. B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir.
BEYAZ EKMEK
Beyaz ekmek,buğdayın sadece
endosperm kısmından üretilir.Bu da kepek ve rüşeymde bulunan birçok besin
öğesinin kaybolması anlamına gelir.
TAM BUĞDAY EKMEK
Lif içeriği: Tam buğday unu ve beyaz un arasındaki temel besinsel
fark lif içeriğidir.Beyaz unun işlenmesi sürecinde lif bakımından zengin olan
kepek ve rüşeym kısımları buğdaydan ayrılır. Bu yüzden beyaz un, tam buğday ununa
göre çok daha az lif içerir. Lifin kötü kolesterolü düşürmeden kilo vermeye yardımcı
olmasına kadar bilinen birçok faydası vardır. Tam buğday ununda, beyaz una göre
4 kat daha fazla lif olması günlük lif ihtiyacına daha kolay ulaşabilmeyi
sağlar.
Kan Şekerine Etkisi : Karbonhidrat içeren her
besinin,bunlara tam buğday ekmeği ve beyaz ekmek de dahil olmak üzere,kan
şekerine bir miktar etkisi olur.
Glisemik indeks, besinlerin tüketildikten
sonra, kan şekeri seviyesini ne kadar çabuk arttıracağını belirten bir ölçümdür.Yüksek glisemik indekse sahip
besinler kan şekerinin hızlı yükseltip, tükettikten kısa bir süre sonra ise aç
ve huzursuz hissetmenize sebep olur. Düşük glisemik indekse besinler ise vücut
tarafından daha yavaş emilir, böylece kan şekerindeki dalgalanmalara karşı sizi
korur ve yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.Beyaz ekmeğin
glisemik indeksi 71 iken, tam buğday ekmeğinin 51’dir. Kan şekeri düzeylerinizi
kontrol alında tutmak istiyorsanız tam buğday ekmeğini tercih etmenizde fayda
var.
Vitamin ve Mineral İçeriği : Tam buğday ekmeği, beyaz ekmekten besin değerleri
açısından daha zengindir. Tam buğday ekmeği B1, B2, B3 ve B9 (folik asit)
vitaminleri içerir. Beyaz un işlenmesi sırasında bu vitaminleri büyük oranda
kaybeder. Tam buğday ekmeği ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum,
potasyum ve antioksidanlar barındırması sayesinde vitamin ve minerallerden
zengindir.
Kilo alımını engellemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kolon kanseri riskini düşürmesi,uzun süreli enerji sağlaması , diyabet riskini düşürmesi,enflamasyona bağlı hastalıkları azaltması, karotid arterlerin sağlıklı çalışmasını sağlaması,kabızlığı engellemesi ve daha birçok fayda sağlamasıyla beraber daha sağlıklı bir yaşam için ''Tam Buğday Ekmeğinden '' vazgeçmeyin..
Unutmayın
Sağlıklı Beslenmek Bir Ayrıcalıktır..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder