Sayfalar

7 Şubat 2017 Salı

Beyaz Ekmek Mi Tam Buğday Ekmeği Mi?


Beyaz ekmek ve Tam Buğday ekmeğin farkları nelerdir ?





Ekmeğin ham maddesi un, un da buğdaydan yapılmaktadır.Bir buğday taneciği üç kısımdan oluşur:

Kepek: Buğdayın dış kısmı yani kabuğudur. Buğdayın ağırlık olarak %15’ini oluşturur. Özellikle lif bakımından zengindir.

Endosperm: Buğdayın %82.5’luk kısmını oluşturur.Karbonhidratlar (özellikle nişasta) bakımından zengindir.

Rüşeym: Buğdayın çekirdek kısmıdır ve ağırlık olarak %2.5’unu rüşeym oluşturur. B1, B6 ve B9 (folik asit) vitaminleri ve lif bakımından zengindir.




                                     BEYAZ EKMEK                                            


Beyaz ekmek,buğdayın sadece endosperm kısmından üretilir.Bu da kepek ve rüşeymde bulunan birçok besin öğesinin kaybolması anlamına gelir.



        TAM BUĞDAY EKMEK      
   

  Tam buğday ekmeği, buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle (3 yapının da beraber bir şekilde)  oluşan   undan  yapılır.

                                                                                                          
                               

Lif içeriği: Tam buğday unu ve beyaz un arasındaki temel besinsel fark lif içeriğidir.Beyaz unun işlenmesi sürecinde lif bakımından zengin olan kepek ve rüşeym kısımları buğdaydan ayrılır. Bu yüzden beyaz un, tam buğday ununa göre çok daha az lif içerir. Lifin kötü kolesterolü düşürmeden kilo vermeye yardımcı olmasına kadar bilinen birçok faydası vardır. Tam buğday ununda, beyaz una göre 4 kat daha fazla lif olması günlük lif ihtiyacına daha kolay ulaşabilmeyi sağlar.






Kan Şekerine Etkisi : Karbonhidrat içeren her besinin,bunlara tam buğday ekmeği ve beyaz ekmek de dahil olmak üzere,kan şekerine bir miktar etkisi olur.
        Glisemik indeks, besinlerin tüketildikten sonra, kan şekeri seviyesini ne kadar çabuk arttıracağını belirten bir ölçümdür.Yüksek glisemik indekse sahip besinler kan şekerinin hızlı yükseltip, tükettikten kısa bir süre sonra ise aç ve huzursuz hissetmenize sebep olur. Düşük glisemik indekse besinler ise vücut tarafından daha yavaş emilir, böylece kan şekerindeki dalgalanmalara karşı sizi korur ve yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar.Beyaz ekmeğin glisemik indeksi 71 iken, tam buğday ekmeğinin 51’dir. Kan şekeri düzeylerinizi kontrol alında tutmak istiyorsanız tam buğday ekmeğini tercih etmenizde fayda var.






Vitamin ve Mineral İçeriği : Tam buğday ekmeği, beyaz ekmekten besin değerleri açısından daha zengindir. Tam buğday ekmeği B1, B2, B3 ve B9 (folik asit) vitaminleri içerir. Beyaz un işlenmesi sırasında bu vitaminleri büyük oranda kaybeder. Tam buğday ekmeği ayrıca E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum ve antioksidanlar barındırması sayesinde vitamin ve minerallerden zengindir.                 
                               

Raf Ömrü : Beyaz un’un tam buğday ununa göre raf ömrü daha uzun olduğu bilinmektedir.






 Kalori: Tam buğday ve beyaz ekmeğin kalorisi hemen hemen birbiriyle aynıdır.



100 gram Tam Buğday ekmeğin kalorisi :247 kcal iken

100 gram Beyaz ekmeğin kalorisi :264 kcal’dir.


                               




             Kilo alımını engellemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kolon kanseri riskini düşürmesi,uzun süreli enerji sağlaması , diyabet riskini düşürmesi,enflamasyona bağlı hastalıkları azaltması, karotid arterlerin sağlıklı çalışmasını  sağlaması,kabızlığı engellemesi ve daha birçok fayda sağlamasıyla beraber daha  sağlıklı bir yaşam için ''Tam Buğday Ekmeğinden '' vazgeçmeyin..





    

Unutmayın Sağlıklı Beslenmek Bir Ayrıcalıktır..









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder