Bitkilerde, özellikle küf mantarlarında bulunan yada sentezle
elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, streptomisin, penisilin vb.
maddelerin ortak adına Antibiyotik denir.Antibiyotik kullanımı genellikle enfeksiyon
kaynaklı hastalıkların tedavi sürecinde uygulanır.Tıbbi olarak bu tür
problemler için geliştirilmiş oldukça kimyasal kaynaklı ilaçlar vardır.Peki
hepimizin mutfağında bulunan,doğal antibiyotik içeren,hastalıkların tedavisine
yardımcı besinler nelerdir?
Soğan
& Sarımsak :
Doğal antioksidan ve antibiyotik olarak karşımıza ilk çıkan besinlerden biri
içerisinde aynı maddeyi bulunduran bu ikilidir.İçeriğinde yer alan ‘sulfosid’
maddesi pek çok kimyasal ilacın dahi ulaşamadığı derecede antibiyotiksel etki
göstermektedir.Ayrıca yetişkin ve çocuk ayırt etmeden tüketebilirsiniz.Tabi ki
aşırıya kaçmamak şartıyla.
Bal :
İçermekte olduğu antimikrobiyal enzimi ile vücut içerisinde tehlike arz etmekte
olan bakterilerin büyümesine ve çoğalmasına engel olur. Özellikle öksürüğe iyi gelen bu besin uyku kalitesini arttırmaya da
yardımcı olur.
Brokoli : Kimyasal antibiyotiklerde meydana getirilip vücuda enjekte edilmesi sağlanan en önemli etkin madde olan ‘karoten’ brokolinin içerinde yer alan güçlü maddelerden sadece bir tanesidir. C ve B grubu vitaminleri içeren bu besin doğal antibiyotik içeren besinlerin arasındadır.
Havuç
: Pek çok bitki ile
karşılaştırıldığında tüketimi ve ulaşımı gayet kolay olan bu besinin kan yapıcı
olması ve besin fonksiyonları açısından elzem olmasıyla beraber antibiyotik
etkisi de oldukça yüksektir.
Turp
: İçermekte olduğu C
vitamini ve iyot ile güçlü bir doğal antibiyotik etkisi bulunmaktadır.Özellikle
üst solunum yolları enfeksiyonlarında bal ile karıştırdığınız turp suyu
hastalığınızın tedavisinde büyük gelişme gösterecektir.
Lahana
turşusu :
Probiyotik içeriği sebebiyle mikroorganizmaları yok edici süre içerisinde
oldukça etkin düzeyde fayda sağlar.
Nar
: Doğal antibiyotik
etkisini gösteren meyveyi dilerseniz suyunu sıkarak dilerseniz tanelerini
tüketerek tüketebilirsiniz.Taze meyve suyu olarak tükettiğinizde sıktığınızdan
kısa bir süre sonra tüketiniz ki içeriğinde ki vitaminler kaybolmasın.
Kayısı
: A vitamini açısından
zengin olan kayısı özellikle idrar yolları enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi
gösteren meyvelerden biridir.
Üzüm
: Kan temizleme
özelliğine sahip olan üzüm,akyuvarların gelişimi için uygun şartların
oluşturulmasında görev sağlar. Fakat
glisemik indeksi yüksek olan bu meyvenin özellikle diyette tüketilirken
miktarına dikkat edilmelidir.
Greyfurt : Turunçgiller familyasından olan greyfurt ailesi içinde en yüksek oranda C vitaminine sahip meyvedir.Sahip olduğu bu içerik sayesinde bağışıklık sisteminde görev alacak olan akyuvarların üretimi için oldukça fayda sağlar.
Badem
: İçeriğinde yer alan ‘Amigdalin’
maddesi bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşmayı
sağlıyor.Mümkün olduğunca paketlerde kabuksuz satılanları değil, kabuklu bademi
tercih etmelisiniz.
Unutmayın
ki Sağlıklı Beslenmek Bir Ayrıcalıktır..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder