Sayfalar

6 Şubat 2017 Pazartesi

Kış Aylarında Neden Daha Fazla Kilo Alıyoruz ?

Kış aylarında daha fazla kilo almak hemen hemen herkesin ortak sorunu.Soğuk havalarda daha fazla kilo almamızın nedeni ise vücudumuzun soğuklardan kendini korumak için gerekli ısıya ihtiyaç duyması ve bu enerjiyi de besinlerden sağlamasıdır. Bunun sonucunda da ortaya çıkan beynimizin vücudumuza ‘ACIKTIM’ sinyalini göndermesiyle oluşan kilo problemleridir..


İşte bu problemlerin nedenlerine çözümleriyle beraber bakalım;






1)     Vücudun Kendi Isısını Korumaya Çalışması


  Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artmasıdır. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin "acıktım" sinyalini verir.

Çözüm⇨Böyle bir durumda midede hacim kaplayarak ‘tokluk hissi yaratan’ besinler yardımımıza yetişiyor:



·        Yumurta: Yumurtanın son derece önemli protein kaynağı olduğu ve uzun süre tok tuttuğu biliniyor .Sabah kahvaltıda yiyeceğiniz bir haşlanmış yumurta sizi gün içerisinde açlık krizine karşı güçlü kılıyor.

 

     ·        Çorba: Çorbalar su içerdiklerinden dolayı ve midede oluşturdukları basınç nedeni ile daha kısa sürede doymamızı sağlayan besinlerdir. Yemeğe sebze, ıspanak, kereviz, kabak gibi sebzelerden yapılmış çorba ile başlamak, ana öğünlerde fazla yemenizi engeller, gün içerisinde tok tutucu özelliği ile fayda sağlıyor

 

     ·        Yeşil çay: Birçok faydası olan yeşil çay ana öğünlerden sonra tüketildiğinde karbonhidratın kana karışmasını yavaşlatıyor. Günde 2-3 fincan tüketeceğiniz yeşil çay ile tok kalma sürenizi uzatabilirsiniz.

 

     ·        Az yağlı peynir, süt, yoğurt: Tam yağlı süt, peynir ve yoğurt tüketmek yerine az yağlı, yarım yağlı olarak ifade edilenleri tüketmeniz faydalı oluyor. Üstelik protein açısından zengin olduklarından dolayı iştahı baskılamakta yardımcı olurken, uzun süre tok tutuyorlar.

 

     ·        Limon ve zeytinyağı: Günlük yağ gereksiniminin bir kısmı tekli doymamış yağ asitlerinden karşılandığında yani zeytinyağı tüketimi yeterli olduğunda metabolizmanın desteklendiği ve kilo vermenin kolaylaştığı bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Salatalarınızın üzerine limon sıkarak, bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı damlatarak tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

          

     ·        Kuruyemişler: Kuruyemişlerin en önemli özelliği liften zengin olmaları, şeker içermemeleri, içerisinde katkı maddesi olmamasıdır. Fakat akşam saatlerinde tüketmemeniz faydalı olucaktır .Çünkü akşam saatlerinde metabolizma hızı yavaşladığından, aldığınız kaloriyi yakamayabilirsiniz.


     ·        Salata: Yemeklerde salata tüketmek, hem bol lifli olması nedeniyle hem de şeker içeriği bulunmamasından dolayı tok tutar,yemeklerde fazla yemeyi önler. İçine taze biber, dereotu doğramak da tokluk derecesini artırır.

 

     ·        Tarçın: Tarçın hem iştahı azaltır hem de kan şekerini düzenler. Gün içerisinde yoğurdunuzun içine katabilir, akşam yatmadan iki saat önce sıcak sütün içine bir kabuk tarçın koyabilirsiniz. Böylece sabahleyin uyanır uyanmaz açlık krizine kapılmanızı da önleyecektir.


 


  

 

 

2)     Günlerin kısa olmasıyla beraber gece atıştırmaları artması

 

             Kış aylarında günlerin kısa olması yeme düzeniniz bozarak öğün atlanmasına sebep olur,bunun sonucunda da karbonhidrat tüketme isteği artar.Öğün atlandığı için akşam saatlerinde fazla yenen yemek,kan şekerinin düşmesine bunun sonucunda da gece acıkma hissiyle beraber yağlı ve kalorili atıştırmalıklar da artar.

 

      Çözüm⇨ Karbonhidrat tüketme isteğimizin arttığında kilo almamak için pirinç pilavı,erişte,makarna,börek,hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar yerine;bulgur pilavı ve kurubaklagiller gibi düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmeliyiz.Gece yağlı ve kalorili besinler yerine 1 avuç sade,beyaz veya sarı leblebiyi tüketebilir,açlığınızı böylece bastırabilirsiniz.



     

3)     Kış aylarında hareketin azalması

 

           Hareketin,fiziksel aktivitenin yerini sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaların alması kilo almanıza neden olur.

 

         Çözüm⇨Kış mevsiminde kilonuzu korumak için haftada en az 2-3 gün , 30-45 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.Dışarıya çıkamadığınız günlerde evde uygulanan fiziksel aktivite hareketlerini de tercih edebilirsiniz

 

 

 


4)     Mutsuzluk hali

         Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması bizi mutsuzluğa sürükleyebilir,özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebilir.Böyle durumlarda kendimizi daha iyi hissetmenin çözümünü genellikle tatlı ve hamurlu gıdalarda buluruz.Ve sonucunda kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

       Çözüm  En iyi çözüm düşük kalorili ara öğünleri tercih etmektir.Tüketeceğiniz meyve veya süt ürünleri hem şeker ihtiyacınızı karşılar hemde tokluk hissi yaratarak tatlı ve hamurlu gıdalardan sizi uzak tutar.






5)     D vitamini Eksikliği

 Güneş ışınlarının az gelmesinin bir sonucu da D Vitamini eksikliğidir.Ve D vitamini eksikliği kilo alımını tetikler.

            Çözüm⇨ D vitamini eksikliğini önlemek için kış günlerinde 25-30 dakika, sıcak yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak gerekiyor. Yağda çözünen D vitamininin en iyi besin kaynakları ise; balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ve süt ürünleridir. Ama unutmayın ki D Vitamininin %90-95 ‘i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez edilir.O yüzden gıdalardan önce her zaman ‘Güneş Işığı’nı tercih etmeliyiz.






Kendinize her mevsimde değer verin ve vücudunuza çok iyi bakın..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder