Sayfalar

13 Şubat 2017 Pazartesi

Diyetten Sonra Verdiğiniz Kiloları Nasıl Korursunuz?

Sıkı bir diyet uyguladınız ve hedefinizdeki kiloya ulaştınız.Ya da sıkı bir diyetin içerisindesiniz.Diyetten sonra geçen sürede yiyemediğiniz her şeyi yemek isteyebilirsiniz.Diyetten sonra yapılan en büyük  yanlışlardan biri de budur.Verdiğiniz kiloları korumak için kilo koruma programına geçmezseniz hem emeğinizi hem de vaktinizi çöpe atmış olursunuz.Bu yüzden diyetinize ne kadar zaman ayırdıysanız ,kilo koruma programına da o kadar zaman ayırmalısınız.






Dilerseniz diyetten sonra sık sık karşılaştığımız bir örnekle başlayalım:

Örneğin: Bugün özel bir gün,en yakın arkadaşınızın doğum günü , önce akşam yemeği yiyeceksiniz ve sonrasında büyük doğum günü pastalı doğum günü partisine katılacaksınız.Önünüzde 3 karar var;


1.Karar : ‘ Bugün özel bir gün istediğimi yiyebilirim.’
Bugün en yakın arkadaşımın doğum günü istediğimi yiyip,içebilirim.Birkaç gün aç kalırım dengelerim ne olucak..

2.Karar : ‘Pastanın tadına bile bakmayı düşünmüyorum.’
Diyetim için o kadar uğraştım 1 kilo almaya bile tahammülüm olamaz..

3.Karar: ‘İstediğimi yiyebileceğimi ve yediğimde nasıl dengeleyebileceğimi artık biliyorum.’
İstediğim kiloya ulaştım,sağlıklı beslenme önerilerini alışkanlık haline getirdim bugün en yakın arkadaşımın doğum günü tabi ki pastasından bende yemeliyim.Ne yapıcağımı biliyorum,yemekte tercihimi ızgaradan yana kullanıp yanında da yağsız salatamı yiyebilirim.1 dilim pasta için ana yemeğimde ki ekmekten ve salatamdaki yağdan vazgeçtim.Böylece dengelemiş ve doğum gününün tadını rahatça çıkartmış olurum.


Peki sizin kararınız ne olurdu?


Koruma programı  hayatınızı kısıtlayan,aslalardan oluşan,motivasyonunuzu düşürecek bir diyet uygulaması değildir.Aksine sağlıklı beslenmeyi artık alışkanlık haline getirdiğinizin,hangi besinin yerine ne yiyebilirim,nasıl dengeleyebilirim sorularına rahatlıkla cevap verebildiğiniz bir uygulamadır.Koruma diyetinde :


  •         Beslenme düzeninde rafine edilmiş ve işlem görmüş gıdalara mümkün olduğunca yer verilmemelidir.Bu yüzden beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ekmek tercih edin, pirinç yerine sofralarınızda bulgura yer verin.

                                           
  •        Besin öğeleri açısından zengin tam tahıllı ve lifli gıdalara yer vererek tokluk hissini artırın. Kalkar kalkmaz ilk 1 saat içinde kahvaltı yapılmalıdır. Böylece metabolizma hızı yüzde 40 artabilir. Ayrıca gün boyu iştah kontrolü sağlanabilir.


  •         Gün içerisinde ara öğün yapmayı atlamayın. Ara öğün hem tokluk hissini artırır hem de metabolizmayı canlı tutar.


  •         Yemeğinizi televizyon başında veya başka bir şeyle uğraşırken değil, sakin bir ortamda yiyin.




  •         Şeker ve şekerli gıdalardan, şarküteri ürünlerden, beyaz unla yapılmış pastane ürünlerinden, krema, kaymak gibi yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Besleyici değeri olmayan ve boş enerji kaynağı olan bu ürünler sizi kısa süreli tok hissettirse de, daha sonrasında birden bire acıkmanıza ve diğer öğünde daha çok yemenize sebep olur.


  •         Düzenli su içmeyi ihmal etmeyin.Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.




  •         Her gün tartılmak motivasyon kaybı yaratacağından, kilo koruma döneminde haftada 1 gün sabah aç karnına pijamalarınızla tartılın ve kilonuzu kaydedin. Kilonuzda haftalık olarak artış oluyorsa, bu durum bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir ve hemen önlem almanıza yardımcı olur.


  •         Öğünlerinizi dengeleyin,öğle yemeğinde çok yediğinizi düşünüyorsanız,akşam yemeğinde ekmeğinizden,pilavınızdan,makarnanızdan veya yağınızdan vazgeçin.Ya da akşam yemeğinizin porsiyonunu küçültün.




           Hayat tarzınız ‘Sağlıklı Beslenme’ olsun
     Yüzünüzden gülümseme hiç eksik olmasın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder